De Big Five Safari in Afrika

In Afrika is de Big Five safari een hot item. Iedereen wil die grote dieren zien, en vergeet wel eens de rest van de prachtige natuur. En dat terwijl weinig mensen eigenlijk weten welke dieren er nu eigenlijk bij die grote vijf horen.


Op deze pagina tonen we dus de Big 5. En bovendien laten we zien dat er ook nog alternatieven zijn.

Nummer één, natuurlijk: de Leeuw

Koning leeuw kijkt toe vanaf zijn rots
Koning leeuw kijkt toe vanaf zijn rots

De koning der dieren prijkt natuurlijk op de eerste plaats. Voor iemand die voor het eerst naar Afrika gaat, is dit het belangrijkste dier wat hij op safari wil zien.

Toch is het zien van leeuwen doorgaans niet erg spectaculair. Ze liggen meestal erg lui in het gras, en kijken dan gezapig naar die fotograferende toeristen.

Met een beetje meer geluk tref je een groep met kleine welpen. Die zorgen dan nog voor wat vertier, speels als ze zijn.

Maar voor het echte werk moet je erg veel geluk, geduld, en kennis hebben van de juiste plek en het juiste moment. Pas dan heb je kans op het meemaken van een jagende leeuw of groep leeuwen. Meestal zijn dat dan de vrouwtjes, waarna het mannetje de buit als eerste komt opeten.

De Grootste op 2: de Olifant

Kom niet te dicht bij deze olifant
Kom niet te dicht bij deze olifant!

De grootste van de Big 5 is natuurlijk de olifant. En als je hier een groep van tegenkomt, dan is dat vaak spectaculairder dan bij de leeuw.

De olifant is een herbivoor, en is dus bijna continu onderweg, op zoek naar voedsel. Of ze wassen zich bij het water, of geven zichzelf een stofbad. Bij een groep olifanten zijn altijd wel een paar kleintjes, wat natuurlijk extra leuk is.

Gevaarlijk zijn olifanten meestal niet. Al moet je soms wel oppassen dat je niet op hun pad komt. Hoor je de waarschuwingstoeter van een mannetje, zorg dan dat je weg bent!

Nummer 3 is iets zeldzamer: de Buffel

Een Kaapse Buffel zoekt verfrissing
Een Kaapse Buffel zoekt verfrissing

De Kaapse Buffel is een voor velen onverwachte verschijning in de Big Five. Ook dit is een kuddedier, als zie je wat vaker eenzame exemplaren.

De buffel is natuurlijk ook een groot dier. Bovendien is hij indrukwekkend met zijn enorme hoorns. Die hoorns zakken overigens langzaam naar beneden. Dus hoe lager de hoorns hangen, hoe ouder de buffel

Echt spectaculair is de buffel overigens niet, al kan hij wat agressief zijn als je te dicht in zijn buurt komt.

Tweemaal Nummer 4: de zwarte en witte Neushoorn

Witte Neushoorn in Mosi-o-Tunya, Zambia
Witte Neushoorn in Mosi-o-Tunya, Zambia

De neushoorn komt in twee smaken voor. De meest voorkomende is de witte neushoorn. Deze is helemaal niet wit. Zijn foutieve benaming komt van het Engelse "wide", wat verbastert is tot "white", wit dus. Het "wide" slaat op zijn brede bek, waarmee hij graag gras graast.

De andere vorm wordt dus maar zwart genoemd, wat hij ook niet is. In plaats daarvan herken je hem aan een spitse snuit. De zwarte neushoorn eet dan ook nauwelijks gras, hij knabbelt liever aan de bomen.

De zwarte neushoorn is zeldzamer dan de witte, en het is ook de aggressiefste van de twee.

Nummer 5: het Luipaard

Een luipaard gespot tussen de takken
Een luipaard gespot tussen de takken

Het minst gespotte dier in de Big 5 is de luipaard. Dit prachtige roofdier verstopt zich graag in de bomen, en wordt dus niet vaak gezien.

Toch is het dier niet heel zeldzaam. Behalve in Afrika, komt het dier ook voor in vele gebieden in Azië.

Enkele ondersoorten van de luipaard zijn wel met uitsterven bedreigd. Dat betreft dan voornamelijk soorten in Azië, waar de oprukkende stedelijke gebieden een probleem vormen voor vele dieren. Maar ook de berberluipaard is al bijna twintig jaar niet meer in Marokko gezien.

Iedereen kent natuurlijk de gele, gevlekte luipaarden. Maar de kleur kan erg variëren, tot aan helemaal zwart. Deze dieren worden dan meestal zwarte panters genoemd, maar het betreft dezelfde soort!

Alternatieve Big 5

Veel toeristen staren zich blind op een Big Five safari. En zij zijn dan teleurgesteld als ze ze niet allemaal gezien hebben. Stom natuurlijk, want er is zoveel meer moois.

De kans op het zien van dieren uit de Big 5 hangt sterk af van het land en het wildpark waar je bent. In veel gevallen is het verstandiger om je te richten op het spotten van andere dieren.

Gelada Baviaan in Ethiopie
Gelada Baviaan in Ethiopië

Afhankelijk van het land en gebied kun je misschien zelf je alternatieve big five safari samenstellen. Voorbeelden zijn:

De Samburu Big Five. Samburu National Park in Kenia kent 5 zeldzame diersoorten, die bijna nergens anders gespot worden.

De Big 5 van de zee. Aan de Zuid-kust van Zuid-Afrika kan je 5 unieke zeedieren spotten: Walvissen, witte haaien, pinguins, zeehonden, en dolfijnen.

Ethiopische Big 5. In de Simien Highlands leven bijzondere diersoorten. Ben je daar, probeer dan de Ethiopische wolf, Walia berggeit, Gelada Baviaan, Caracal, en Lammergier te spotten.

Heb je zelf een alternatieve Big Five voor een bepaald gebied? Laat het ons weten, en vul het hieronder in!

Deel de ervaring van jouw Afrika reis

Heb je ook een dergelijke ervaring gehad op jouw Afrika reis?

Deel jouw anekdote of een mooie foto hier!

Ik hoor graag over je favoriete avontuur in Afrika.