De prachtige Bana stam

Bana vrouw
Bana vrouw

De Bana stam in de Omovallei van Ethiopie is een zeer opvallende stam, vanwege de opvallende kapsels van zowel mannen als vrouwen, en het feit dat ze nog in dierenvellen rondlopen.

De afgelegen en moeilijk bereikbare Omo vallei in Ethiopië bevat nog vele traditionele afrikaanse stammen. De Bana stam is daar één van, en wel een heel opvallende.

De vrouwen van deze stam hebben hun haar in een soort vlechtjes, ingesmeert met rode oker. En ook de mannen spenderen veel werk aan hun haar, zij dragen het in een kleikap, versierd met veren en beschilderingen.

Even opvallend is dat de Bana nog gekleed gaan in dierenvellen. En hun look wordt gecompleteerd door hoofd- en armbanden met blauwe, rode, en zwarte kralen. De vrouwen hebben daarbij nog metalen halsbanden en brede ceintuurs met vele kleine witte schelpjes.

Leefwijze

De Bana stam leeft in het meest vruchtbare deel van de Omo Vallei. Zij leven voornamelijk van het vee dat zij houden, maar omdat ze niet vaak hoeven te verkassen hebben ze ook de mogelijkheid om gewassen te verbouwen, voornamelijk sorghum.

De kleine dorpjes bestaan uit enkele verwante families. Hun hutjes, die een beetje op tenten lijken, staan in een grote cirkel opgesteld, met een eenvoudige omheining eromheen. 's Avonds en 's nachts verblijven de kuddes koeien en geiten midden in de cirkel.

Rituele dansen

Rituele dans van de Bana stam
Rituele dans van de Bana stam

Voor speciale gelegenheden worden er rituele dansen uitgevoerd. De mannen worden daarbij eerst uitgebreid beschilderd. En dan kunnen de festiviteiten beginnen.

Bij ons verblijf in de Omo vallei hebben we een dergelijk festijn meegemaakt. En hoewel we niet weten of er daadwerkelijk iets te vieren was, was het een hele belevenis.

Bij de rituele dansen beelden de mannen eerst de jacht uit. Maar als ze genoeg indruk gemaakt hebben, is het de beurt aan de vrouwen. Zij dagen na elkaar de mannen uit, die in een grote cirkel staan. Alleen of in groepjes doen ze dat, waarna ze door de uitgedaagde mannen worden achtervolgd. En dat allemaal onder begeleiding van ophitsend handgeklap en gezang.

De Bana stam is een bijzondere stam, die nog een bijna volledig traditioneel leven leidt. Het is zeer indrukwekkend om een bezoek aan hen te brengen.