De opdwepende Afrikaanse Muziek

Drummers en zangers in Ghana
Drummers en zangers in Ghana

Afrikaanse muziek is ooit ontstaan met een bepaald doel, niet zomaar als recreatieve bezigheid.

Liedjes werden gezongen tijdens het werk, tijdens religieuze ceremonies, of om gebeurtenissen als geboorte en trouwerij te vieren.

Ieder liedje had zijn specifieke doel, en werd alleen daarvoor gebruikt. Vaak hoorde daarbij ook een specifieke dans.

De algemene stijl van een Afrikaans lied is in de vorm van een vraag en antwoord: de leider zingt een regel, die wordt beantwoord door de groep.

Wat betreft stijl en invloeden, is het continent verdeeld in 2 delen: Noord Afrika, en Afrika beneden de Sahara. De landen in het Noorden (Libië, Algerije, Tunesië, Marokko en Egypte) hebben veel meer muzikale invloeden uit het Midden-Oosten en het Midellandse zeegebied. De rest van het continent heeft een meer onafhankelijke stijl, met weinig invloeden van buitenaf.

Noord Afrikaanse muziek

De meeste muziek in Noord Afrika wordt beschouwd als onderdeel van het Arabische genre. Deze muziek is sterk beïnvloed door de Arabische poëzie.

Fluiten, verschillende snaarinstrumenten, en drums zijn veel gebruikte instrumenten, hoewel de vocalen de belangrijkste component van de muziek vormen.

Muziek uit donker Afrika

Djembe uit West-Afrika
Djembé uit West-Afrika

Afrika beneden de Sahara wordt vaak aangeduid als Donker Afrika. Dit refereert meer aan de huidskleur van de Afrikanen dan aan het donkere regenwoud. Maar een bijpassende associatie is het ritme van de drums die zo karakteristiek zijn voor de Afrikaanse muziek.

De verschillende stijlen worden allen gekenmerkd door specifieke ritmes. Meerdere beats en cross-ritmes maken de muziek zo uniek, en verenigen daarmee het continent.

Het gebruikelijke tempo is een 3:2 beat, wat wordt gehoord in de meeste Afrikaanse muziek, ongeacht de regio.

Uiteraard zijn er wel duidelijke verschillen tussen de muziek uit het oosten, westen, zuiden, en midden van Afrika.

Typische Afrikaanse instrumenten

Vele Afrikaanse liedjes zijn ontstaan zonder gebruik te maken van welke instrumenten dan ook. Toch spelen instrumenten, en dan met name de drums, een belangrijke rol in de muziek van Afrika.

Hoewel de drums overal op het continent een belangrijke rol spelen, zijn er wel verschillen tussen de types drums die gebruikt worden. In West-Afrika zijn dat vooral de Djembé en de Dondo. In Zuidelijk Afrika vooral de Ngoma drums.

Een Shekere ratel
Een Shekere ratel

Naast de drums worden vele soorten snaarinstrumenten, ratels, toeters en bellen gebruikt. In sommige gebieden aangevuld met een eigen vorm van toetsinstrumenten, vergelijkbaar met een xylofoon of piano.

Een ander instrument met een karakteristiek geluid is de regenstok. Dit zijn holle buizen, gevuld met kleine steentjes. De holle ruimte is op geregelde afstanden doorboord met pinnen, wat een karakteristiek geluid van de vallende steentjes geeft als de stok rechtop gehouden wordt.

Afrikaanse invloeden in de moderne muziek

In de hedendaagse muziek zijn veel voorbeelden van genres die ontwikkeld zijn vanuit de Afrikaanse muziek. In verschillende mate zijn Afrikaanse invloeden te vinden in jazz, R&B, rumba, en blues.

Slaven brachten de muziek naar Amerika, en startten daar een muzikale evolutie.

Moderne muziek in Afrika heeft nog steeds haar wortels in de brede mix van pop genres, zoals Benga, Rai, soukous en Marrabenta.

Veel van de traditionele instrumenten worden nog altijd gebruikt, maar de moderne muziek draait vooral ook om electrische guitaren en keyboards.