Addo Olifant Park: Safari aan de Zuidkust van Zuid Afrika

Olifanten bij een drinkplaats in Addo olifant park
Olifanten bij een drinkplaats in Addo olifant park

Addo olifant Park is, in tegenstelling tot de meeste andere wildparken, gelegen aan de zuidkust van Zuid Afrika. Hoewel het klimaat hier minder geschikt is voor de meeste diersoorten, biedt Addo een volwaardige safari ervaring.

Het moge duidelijk zijn dat als je vooral naar Afrika komt voor de safari, je het noordelijke deel van Zuid Afrika verkiest. Behalve het befaamde Kruger National Park zijn daar vele mogelijkheden voor een goede safari.

Maar wanneer je ook naar Zuid Afrika komt voor Kaapstad met zijn tafelberg, voor Oudtshoorn en de tuinroute, of voor de walvissen, dan is Addo zeer geschikt om een mooie safari aan je vakantie toe te voegen.

Bovendien is Addo DE plek om olifanten te zien.

De spekboom hide in Addo National Park
De spekboom hide in Addo National Park

Vrijwel alle diersoorten in Addo National Park zijn van elders hierheen gebracht. Dat neemt niet weg dat deze diersoorten van oorsprong wel altijd in dit gebied geleefd hebben. Sinds de komst van de kolonisten zijn de meeste diersoorten hier echter systematisch uitgeroeid.

Het ontstaan van Addo Elephant National Park

Met name de grote olifanten populatie rond Port Elizabeth heeft het moeten ontgelden. Maar toen bijna alle olifanten begin 20ste eeuw waren gedood, ontstond toch weer de behoefte om deze dieren in het gebied te behouden. Zo ontstond in 1931 het Addo Elephant National Park.

Picknick tafels in Addo Elephant National Park
Picknick tafels in Addo Elephant National Park

In de eerste jaren bleven er conflicten tussen de boeren en de beschermde olifanten, totdat in 1954 een hek geplaatst werd dat bestand was tegen de olifanten. Vanaf dat moment werden er ook andere diersoorten in het park teruggebracht.

Welke diersoorten kun je vinden in Addo?

Behalve de olifanten, die je niet kunt missen, is er een grote verscheidenheid aan diersoorten in Addo te vinden. Het is echter het beleid om alleen diersoorten te herintroduceren die hier ooit ook oorspronkelijk voorkwamen.

Gele mongoest in Addo National Park
Gele mongoest in Addo National Park

Dat betekent bijvoorbeeld dat je hier geen bruine hyena’s zult vinden, maar wel de kleinere gevlekte hyena. En ook geen witte neushoorns, maar wel de zwarte variant (overigens niet echt zwart)

Ondanks dat beleid, en ondanks de naam, is Addo olifant park wel een volwaardig Big Five wildpark. Leeuwen en luipaarden kwamen namelijk wel ook ooit in dit gebied voor, en zijn nu ook weer aanwezig, zij het nog in kleine populaties.

Het enige Big Seven wildpark

In de loop der jaren is het oppervlakte van Addo National Park steeds groter geworden. Er zijn diverse gebieden aangekocht, maar deze sluiten niet altijd aan op het bestaande gebied.

Big Five: kaapse buffel in Addo olifant park
Big Five lid de kaapse buffel in Addo olifant park

Enkele van de nieuwe gebieden liggen aan de zuidkust. De zeedieren die daar leven vallen dus ook onder de bescherming van Addo olifant park.

Dit betekent dat de Big Five kan worden uitgebreid met 2 andere grote jongens: de walvis en de grote witte haai. Dit maakt van Addo National Park het enige Big Seven park ter wereld!

Een bezoek aan Addo

Vanwege de verspreid gelegen gebieden die tot Addo Elephant National Park behoren, is het vrijwel onmogelijk om het hele park te bezichtigen. Verreweg de meeste bezoekers houden het dan ook bij een bezoek aan het Addo Main Camp.

Bij Addo Main Camp bevindt zich het hoofdkwartier en bezoekerscentrum van het park. Hier koop je je toegangskaarten, en krijg je een kaart van het park. Ook kun je hier een safari boeken of een gids huren voor in je eigen auto.

Zelf rijden door het park

Maar een bezoek aan het hoofdgedeelte van het park kan je prima zelf doen, met je huurauto. Er zijn in dit deel van het park voldoende goede wegen, en het is ook relatief eenvoudig om het wild te vinden. Zeker olifanten zijn er genoeg.

Zelf rijden in Addo olifant park
Zelf rijden in Addo olifant park

Bij het bezoekerscentrum staat bovendien een bord waarop staat aangegeven waar de laatste bezichtigingen van de diverse diersoorten zijn geweest. Uiteraard biedt dit geen garantie dat je ze daar ook zult aantreffen, maar het biedt een goed aanknopingspunt om een route uit te stippelen.

Andere goede tips voor een bezoek aan Addo zijn:

  • Rijd naar het Zuurkop lookout point. Hier heb je een mooi overzicht over het park. Met een goede verrekijker kun je zien waar zich kuddes olifanten of ander wild bevinden. Vervolgens kun je daar naartoe rijden.
  • Bij warm weer rijd je naar de verschillende drinkplekken. Daar is vaak het wild te vinden.
  • Rijd naar de Spekboom hide. Hier kun je de auto uit om vanachter een schutting naar een drinkplek te kijken.
  • Rijd niet te hard door het park. En waar anderen stilstaan is waarschijnlijk iets te zien!

Addo olifant park is dus zeer de moeite waard. Niet alleen kan je hier heel gemakkelijk wilde olifanten spotten, ook andere diersoorten zijn in grote getale aanwezig. De Big Five zijn hier zelfs uitgebreid tot Big Seven.