Vakantie in Accra Ghana, een hoofdstad met afwisselend karakter

Kwame Nkrumah Circle in het centrum van Accra
Kwame Nkrumah Circle in het centrum van Accra

Ga je op vakantie naar Accra Ghana, dan kan je je verheugen op een verblijf in een moderne, kleurrijke metropool, met veel Afrikaanse historie

De aankomst per vliegtuig is op Kotoka International Airport. Dit vleigveld ligt op slechts 12 km van de stad, die ongeveer 2 miljoen inwoners heeft.

Accra is zeer afwisselend: je vindt hier historische overheidsgebouwen en moderne bedrijfs architectuur. Er zijn uitgaansgebieden en volop culturele mogelijkheden. Bovendien ligt Accra aan de atlantische kust.

Voor je verblijf kun je kiezen uit zeer luxe hotels, of hotels die wat vriendelijker zijn voor je budget. Accra is er om door jou ontdekt te worden!

Een metropool overdag, en 's nachts...

In Accra zijn uitstekende restaurants en bruisende nachtclubs. De wijk Osu is bij uitstek de plek om uit te gaan. Hier vind je de populairste clubs en in sommige bars treden live bands op.

Door de week is het meestal rustig, maar in het weekend bloeit het nachtleven op! Rond de Kwame Nkrumah Circle vind je op elk moment van de dag, of nacht, iets van je gading.

Afdingen op de lokale markten

De markt in Accra
De markt in Accra

Natuurlijk kom je niet allen naar Accra Ghana voor het uitgaansleven. De stad heeft een aantal punten die voor bezoekers zeer interessant zijn.

Bij het Centrum voor Nationale Cultuur zijn talrijke bazaars en kraampjes waar je het beste handwerk en kunst uit het hele land kunt vinden.

Struin ook eens over de traditionele textiel markt, al die kleurrijke stoffen zijn een lust voor het oog.

Het kan handig zijn om een gids mee te vragen als je de bazaars wilt bezoeken. Een gids weet de weg en kan je helpen om te onderhandelen over de prijs!

Eén meter tussen de stalletjes

De grootste markt in Accra is de Makola Market. Deze markt is veel groter dan te zien is op de plattegrond. De markt strekt zich uit tot in Ussher Town, en dit is zelfs het drukste deel.

Veel wegen die je op de stadsplattegrond ziet, zijn in feite niet toegankelijk voor het verkeer omdat de ruimte wordt ingenomen door kraampjes, karren, straatverkopers en kopers. De paden tussen de stalletjes zijn maar een meter breed.

In het gedeelte van de markt dat Rawlings Park heet, is het een stuk rustiger, en hier kun je als bezoeker al prima ervaren hoe het er op de markt aan toe gaat.

Je kunt misschien wat eten bij een van de chop bars en je verwonderen over de drukte op Market Street.

Zoek je rust bij het Kwame Nkrumah Memorial Park

Kwame Nkrumah Memorial
Kwame Nkrumah Memorial

Een heel ander soort attractie is het Kwame Nkrumah Memorial. Er is een entree prijs, en als je foto’s of video opnamen wil maken, moet je er extra voor betalen. (Dit vraagt men op meer plaatsen in Ghana.)

Kwame Nkrumah was van 1957 tot 1966 Ghana’s eerste president. Om hem te gedenken heeft men een bronzen beeld geplaatst. Het beeld is meer dan 3 meter groot.

Er is ook een mausoleum gebouwd waar de president en zijn vrouw een laatste rustplaats hebben gekregen.

Rond het mausoleum is een magnifiek park aan gelegd, met klaterende fonteinen. De bomen in dit park zijn geplant door leiders van over de hele wereld. Het is een heerlijke plek om even te relaxen.

Het festival van de knuffels

Vreemde attributen bij het Homowo festival
Vreemde attributen bij het Homowo festival

In augustus wordt in Accra het kleurrijke Homowo festival gevierd. Dit is een traditioneel oogst festival, dat een hele maand duurt.

Tijdens dit feest sprinkelt men het traditionele gerecht, Kpokpoi, rond om bescherming te krijgen van de voorouders.

Tweelingen houden een optocht door de straten en er wordt gedanst en gedrumd.

Op het hoogtepunt van het festival, tussen 12 uur ‘s middags en 6 uur ’s avonds, spelen vrouwen een speciale rol. Als je je op dat moment in de festival straat bevindt, moet je namelijk van elke man een omhelzing accepteren!

Acrobaten en zeeschildpadden bij de stranden

Acrobaten op het strand bij Accra
Acrobaten op het strand bij Accra

Wil je na de drukte van Accra, Ghana, genieten van natuur en ruimte, dan zijn er verschillende stranden in de omgeving.

Heel populair, ook bij de plaatselijke bevolking, is Labadi (La Pleasure) Beach. Op het strand treden muzikanten, dansers en zelfs acrobaten op. En er zijn talloze bars en restaurants vlak aan het water.

Met de taxi of een tro-tro is het strand makkelijk te bereiken. Wel moet je rekening houden met een toegangsprijs.

Bij het dorpje Totimkope ligt Cocoloco Beach. Het is ongeveer een uur rijden van Accra. Hier mondt de Volta River uit in de Atlantische Oceaan.

Het is een waar paradijs en broedplaats voor zeeschildpadden. De Volta Delta is een veilige haven voor talrijke vogels.

Cocoloco Beach heeft een camping en traditioneel gebouwde bungalows, als je er wil blijven overnachten.

En zo is er voor ieder wat wils te vinden in deze metropool.

Bovendien betreed je via Accra Ghana en heel West-Afrika. Deze hoofdstad is een prima start voor je vakantie.