De Samburu, die andere Masai stam...

Mooi versierde Samburu krijgers
Mooi versierde Samburu krijgers

De Samburu stam is sterk verwant aan de bekendere Masai stam. Omdat ze er, met hun rode gewaden, ook sterk op lijken worden ze er vaak mee verward.

Tijdens hun migratie van de Nijl vallei in Soedan naar Kenia en Tanzania, scheidde een kleine groep Masai zich af van de grotere stam. Deze groep besloot zich blijvend te vestigen in het noorden en midden van Kenia.

Het stadje Maralal

Samburu man op fiets in Maralal
Samburu man op fiets in Maralal

Centrum van het Samburu gebied is het stadje Maralal. Het is niet groot, en bestaat voornamelijk uit een viertal straten in een vierkant.

Hier staan vele kleine winkeltjes, en het is druk op straat met lokale mensen, die zich zo te zien een beetje staan te vervelen.

Het stadje is een vreemde combinatie van het zich ontwikkelende Afrika en de traditionele mensen van de Samburu stam.

Kleding en sieraden

Samburu vrouwen met een pak kettingen om hun nek
Samburu vrouwen met een pak kettingen om hun nek

Zoals de Masai, houden ook de Samburu ervan zichzelf te versieren. En de Samburu gaan daar nog een stapje verder in. De kettingen met kralen zijn hier nog veel talrijker. Met name vrouwen hebben een heel pakket kettingen om hun nek. Maar ook de mannen hebben vele versiersels aangebracht.

De kleding is ook weer overwegend rood. Toch zie je bij de Samburu ook andere kleuren omslagdoeken.

Verschillen en overeenkomsten met de Masai

Verschillen tussen de Samburu en Masai zijn moeilijk te vinden, juist omdat er zoveel overeenkomsten zijn.

Ze leven beiden semi-nomadisch, in hutten gemaakt van takken en koeienmest. Ze leven van hun vee, en kennen vrijwel dezelfde rituelen.

De taal van beide stammen is voor 95% hetzelfde, en wordt ook wel Maa genoemd. maar de Samburu spreken veel sneller dan de Masai.

Andere verschillen zijn wat subtieler, en komen voort uit de regio waarin ze wonen, en contacten met andere bevolkingsgroepen.

Over het algemeen gaan de Samburu socialer om met andere bevolkingsgroepen, maar houden zij wel sterker vast aan hun eigen tradities.